Hoge energietarieven en gasprijzen voor horecazaken: 8 tips om de winter door te komen!

De kosten voor gas en energie rijzen de pan uit, zo ook voor horecazaken. Geen goed nieuws, want veel zaken zijn niet ingericht op deze enorme inflatie. Zeker niet nu de winter eraan komt. We kunnen natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten, maar ons voorstel is schouders eronder en creatief zijn in oplossingen bedenken. In deze blog daarom een aantal concrete tips om je horecazaak op weg te helpen en de winter door te komen! Zonder dat je gasten er ook maar íets van merken.

1. (Lucht)gordijnen en meer

Dat het binnen lekker warm moet zijn, daarover zijn we het waarschijnlijk wel met elkaar eens. Met een jas aan lunchen binnen is immers alles behalve gezellig, dus daar heb je weinig invloed op. Waar je invloed op hebt, is de hoeveelheid kou die binnenkomt. Wellicht is het mogelijk om een luchtgordijn op te hangen, die zo min mogelijk koude lucht doorlaat wanneer de deuren opengaan. Of misschien past er een rond gordijn om de deur heen die voor een extra grens met de buitenlucht zorgt. Ook de ramen laten vaak veel kou door. Hopelijk heb je al dubbel glas. Een deel van de ramen bedekken met gordijnen zorgt voor een hoop extra isolatie. Bijvoorbeeld het hoogste gedeelte, zodat je gasten nog wel naar buiten kunnen kijken.

2.Afzuigkap en warmteverlies

Die afzuigkap heb je nodig, maar het is wel zonde als die ook de warmte uit de ruimte voor een groot deel wegzuigt. Gelukkig zijn er afzuigkappen die kunnen filteren op dampen en stoom en de warmte dus zoveel mogelijk binnen kunnen houden. Zeker bij open keukens kan dat een heel groot verschil maken.

Gasprijzen horeca

3. Apparatuur later aanzetten

In veel horecazaken is het normaal om de oven en frituur aan te zetten bij het openen van de zaak en uit te zetten Na het laatste rondje (of zelfs na de naborrel). Begrijpelijk, want dat is natuurlijk het makkelijkste. Nu het echter vrij duur is om deze apparatuur aan te hebben staan, zou je ze ook pas aan kunnen zetten wanneer de eerste gasten iets bestellen. Voor die brownie bij de koffie ’s ochtends heb je ze toch nog niet nodig. Deze is afhankelijk natuurlijk van de tijd die het kost om warm te worden -maar bij de meeste ovens en frituren is dat vrij snel.

4. Deurschakelingen in de koelingen

Wanneer er bestellingen komen, kan het zijn dat de deur van de koeling een tijdje open staat. Door een simpele schakelaar in de deurpost van de koeling te plaatsen stopt de koeling met kou blazen wanneer de deur opengaat en start hij weer wanneer de deur dichtzit.

5. De terrasverwarming

Terrasverwarming is een grote energie- of gasverbruiker. En daarom ook een goede post om op te besparen zonder dat je gasten hier last van hebben. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is zorgen dat de lampen apart van elkaar aan en uit te schakelen zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld twee aanzetten en de andere lampen pas als het drukker wordt. Je kunt ze ook bij de eerste gasten pas aanzetten en toch het knusse gevoel creëren door gewone lampen met een rode en oranje gloed aan te zetten (en eventueel een bord dat ze aangaan wanneer je gasten erom vragen of gaan zitten).

6.

6. Isoleren kun je leren

Het voelt wellicht tegenstrijdig om geld uit te geven in tijden dat je eigenlijk wil besparen. Toch zorgt isoleren er in de toekomst voor dat je meer geld overhoudt! Zijn er nog spouwmuren die volgespoten kunnen worden? Misschien kan er nog schuim of parels onder de vloer gespoten worden zodat hier veel minder kou naartoe gaat. Heb je nog echte verwarmingen? Zorg dan voor reflectie materiaal dat je er (onzichtbaar) achter stopt zodat er geen warmte in de muur verdwijnt. En hang eventueel een mooi gordijn bij de trap naar boven zodat niet alle warmte naar boven stijgt.

7. Het zaaltje

Heeft jouw horecazaak een zaaltje waar je etentjes, borrels en feestjes kunt hosten? Denk eens goed na of de wijnkoeling daar altijd aan moet staan (afhankelijk van hoe vaak er borrels zijn natuurlijk). En blijft de verwarming daar wel uit als je de centrale verwarming aanzet?

Kortom, vast een paar ideeën om gas en energie te besparen, zodat al je gasten lekker warm en knus van een cappuccino kunnen genieten. Deel vooral je eigen tips hieronder ook als ze hier nog niet bij staan!

Gasprijzen horeca