Deze tips voor food-fotografie gaan je feed veranderen!

Een horecagelegenheid online in de markt zetten, dat gaat eigenlijk altijd wel gepaard met foto’s van gerechten en andere lekkernijen. Of je het nou leuk vindt of niet, je komt er bijna niet onderuit. Weinig dingen zijn echter zo lastig te fotograferen als eten. Gerechten zien er op een foto namelijk al snel niet lekker uit, terwijl ze waarschijnlijk in real life om te smullen zijn. En dat laatste wil je natuurlijk wel overbrengen in het fotomateriaal. Bij Gastrobar RIX hebben we ons er meermaals in verdiept, de nodige cursussen gedaan en ook heel erg veel geoefend. Onze beste tips voor food-fotografie delen we daarom graag met je! Want ook wij zijn er inmiddels achter: je kunt dit zeker weten zelf!

1. Fotografeer bij natuurlijk licht

De beste foto’s maak je bij daglicht en dus vaak bij een raam. Plaats bij voorkeur het gerecht in indirect licht. Dat wil zeggen: geen flits van je telefoon gebruiken en ook het gerecht niet pal in de zon zetten. Indirect daglicht zoals bij een raam óf buiten net in de schaduw is de beste plek voor mooie foto’s.

Natuurlijk licht fotograferen

2. Geen natuurlijk licht? Zorg voor een alternatief!

Maak je nou vaak foto’s in de avond of heb je moeite met een mooie plek met daglicht vinden in je eigen restaurant? Koop dan een ringlamp die je in verschillende kleuren in kunt stellen (al mogelijk vanaf ongeveer €25,-). Deze zijn speciaal gemaakt om daglicht na te bootsen en voldoen daarom ook zeker om mooie foto’s te kunnen maken.

3. Kies een bijpassende ondergrond

Fotografeer je een robuust gerecht? Kies dan voor bijvoorbeeld stoer hout als ondergrond. Ben je juist bezig met een schattig en kleurrijk dessert fotograferen? Denk dan eerder aan een subtielere en lievere ondergrond. Je kunt natuurlijk in je eigen restaurant op zoek gaan naar ondergronden, maar je kan ook Vinyl foto-ondergronden bestellen. Lijkt op een foto net echt! Tip: vaak is ook je vloer een mooie ondergrond en wanneer je van dichtbij fotografeert, zie je helemaal niet dat het de vloer betreft.

Food fotografie

4. Gebruik complementaire kleuren

Alleen maar donker of alleen maar licht is niet ideaal voor een mooie foto. Gebruik daarom complementaire kleuren. Deze kleurencirkel kun je gewoon online vinden (Google ‘complementaire kleuren’) en de kleuren die direct tegenover elkaar staan, die kun je vervolgens mooi combineren. Ook wanneer je verschillende tinten uit één kleur gebruikt, ziet dat er prachtig uit.

complementaire kleuren

5. Zorg voor een mooie opmaak

Klinkt logisch, maar desondanks erg belangrijk om hier tijd aan te besteden. Bij het opmaken van een bord maakt in ieder geval de keuze voor servies een groot verschil: niet te groot, niet te klein en ook geen kleur waar het eten in wegvalt. Bovendien is voor de foto een kleinere portie vaak fotogenieker en ook de kleuren zijn hier wederom belangrijk (complementair of juist uit één kleur).

Food fotografie

6. Fotografeer met het juist perspectief

Wat is dan het juiste perspectief? Wij hebben zelf twee favorieten. Allereerst een foto van boven. Zo zie je alles wat er op het bord ligt en kun je spelen met de spullen ernaast. Een uitdaging met van bovenaf fotograferen is namelijk dat het vrij statisch kan worden. Fotografeer je bijvoorbeeld een dessertje met fruit, leg dan ook wat bessen of aardbeien naast het bord. Ook een takje munt, mooi bestek, een servet of wat kruimels can do the magic! Onze tweede favoriet is fotograferen van voren. Je kunt dan mooi werken met de portretfunctie van Apple of de Food-functie van Android. Zodat één object eruit springt en de rest iets vervaagt.

Perspectief foodfotografie

7. Maak zowel staande als liggende foto’s

Als je dan toch mooie foto’s maakt, dan wil je natuurlijk wel dat zoveel mogelijk mensen ze zien. En als je dan toch dat juiste licht gevonden hebt, het bord prachtig opgemaakt hebt en een ondergrond gekozen hebt, dan kun je net zo goed meteen allerlei verschillende foto’s maken. Staande foto’s kun je gebruiken in reels en op je story’s. Liggende foto’s zijn juist prachtig voor op je website of voor in je feed. Kleine moeite, groot plezier!

8.Bewerk je foto’s

Je kunt hier allerlei verschillende apps voor gebruiken zoal Lightroom, maar het kan vaak ook gewoon met je telefoon. Scheelt een hoop tijd en gepuzzel en de mogelijkheden zijn alsnog vrij ruim. Speel een beetje met de helderheid, het contrast, de verzadiging. Let er bij het bewerken wel op dat je de kleuren niet te warm maakt, het gerecht oogt er daardoor vaak niet smakelijker op.

Wil je meer van onze creaties zien? Volg ons dan op Instagram!

Fot's bewerken